Cocosul de Hurez - Cel mai important eveniment international pentru ceramica de Horezu Cocosul de Hurez - Cel mai important eveniment international pentru ceramica de Horezu
Rated 5/5 bazat pe 1 voturi
Product description: Horezu este o localitate aflata la jumatatea distantei dintre Ramnicu Valcea si Targu Jiu. Ceramica de Horezu este recunoscuta la nivel international si reprezinta un punct de atractie pentru oricine este interesant de modelarea lutului de maini mestesugaresti. In mai 2012, a fost inaintat dosarul prin care ceramica de Horezu va deveni parte a patrimoniului cultural UNESCO. Asta inseamna ca din momentul in care acesta va fi acceptat de catre auto
Publicat pe 23 Nov 2012 13:14:16 de andreea
Categoria: Turism Subcategoria: Targuri si festivaluri
Acorda o nota acestui articol:
10.
0


Horezu este o localitate aflata la jumatatea distantei dintre Ramnicu Valcea si Targu Jiu. Ceramica de Horezu este recunoscuta la nivel international si reprezinta un punct de atractie pentru oricine este interesant de modelarea lutului de maini mestesugaresti. In mai 2012, a fost inaintat dosarul prin care ceramica de Horezu va deveni parte a patrimoniului cultural UNESCO. Asta inseamna ca din momentul in care acesta va fi acceptat de catre autoritati, ceramica de Horezu va fi protejata la nivel international, indiferent de legile autohtone.
ceramica de horezu
Cel mai important eveniment la nivel national si international este “Cocosul de Hurez”, targul de ceramica din localitatea Horezu. In fiecare vara, mesteri ceramisti din cele mai importante centre de ceramica din Romania, si reprezentati ai organizatiilor nationale de ceramica din Bulgaria, Franta, Grecia, Italia, R. Moldova, Serbia, Spania, Ucraina si Ungaria se aduna pentru a-si prezenta creatiile din lut, mestesugite in culori si forme care de care mai atragatoare si mai impresionante prin finetea detaliilor si armonia culorilor si a simbolurilor.

Pentru ceramica de Horezu, simbolul cel mai frecvent este cocosul, probabil de unde si denumirea targului. Cocosul de Hurez a avut prima data loc in vara anului 1971, pe malul raului Alutus, cand organizatorii Festivalului de folclor “Cantecele Oltului” s-au gandit sa adauge o sarbatoare a lutului, pentru a celebra deopotriva cantecul, jocul si portul popular si formele care par sa prinda viata in mainile olarilor. De atunci, localitatea Hurezu a devenit un centru al olaritului si al lutului ars, un spatiu recunoscut pentru valoarea culturala a acestui mestesug si pentru toti acei olari care pastreaza traditia si o dau mai departe copiilor lor contribuind la conservarea valorilor traditionale romanesti.

Chiar daca nu ajungeti la targ, in Horezu gasiti tot timpul anului obiecte din ceramica realizate de mesteri olari, obiecte din lut care va vor incanta prin specificul rosu de Horez si galben de Horez, ornamente cu flori, pesti, spirale, serpi, linii ondulate, spic de grau, pomul vietii sau coada de paun. Pensiunile din Horezu sunt deschise pe tot parcursul anului si asteapta vizitatori care sa le calce pragul, sa guste din mancarea traditionala si specifica locului si sa vorbeasca mai departe de cultura specifica zonei.

Acorda o nota acestui articol:
10
,0


Recomandari:


Despre autor:

Andreea Goidea 
Membru din: 25 Oct 2012 14:07:41

Despre autor:
Creatoare de povesti si conversatii in social media, prietenoasa cu motoarele de cautare si cuvintele cheie, sociabila cu rapoartele si analizele, receptiva la design, bun ascultator al marketingului digital, cooperanta cu tehnologia si vorbareata cu publicitatea interactiva la BlueBay. Prietena de suflet si confidenta: promovarea online.

Articole publicate: 33
Scoring autor: 9.029

imageAsselione
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 08.01.2020

imageFundatiaJOYO
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 08.01.2020

imageAsselione
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 07.01.2020

imageStefanSkw
Scoring autor: 9.372 / 10

imageandreea
Scoring autor: 9.029 / 10

imagebrainiac
Scoring autor: 8.573 / 10