Informatii despre procesul de mediere si rolul unui mediator Informatii despre procesul de mediere si rolul unui mediator
Rated 0/5 bazat pe 0 voturi
Product description: Pentru aceia ce nu cunosc termenul, medierea este o alternativa de solutionare a problemelor dintre doua sau mai multe parti care isi doresc solutionarea unei probleme prin apelarea la o terta parte, denumita mediator. Principiile care fundamenteaza aceasta metoda sunt amiabilitatea, neutralitatea, egalitatea si respectul.Scopul urmarit de mediator este facilitarea unei solutii utile, eficiente si de termen lung in urma careia beneficiaza partile
Publicat pe 18 Mar 2014 16:03:06 de Adam Worth
Categoria: Afaceri Subcategoria: Servicii clienti
Acorda o nota acestui articol:
0.
0


Pentru aceia ce nu cunosc termenul, medierea este o alternativa de solutionare a problemelor dintre doua sau mai multe parti care isi doresc solutionarea unei probleme prin apelarea la o terta parte, denumita mediator. Principiile care fundamenteaza aceasta metoda sunt amiabilitatea, neutralitatea, egalitatea si respectul.

Scopul urmarit de mediator este facilitarea unei solutii utile, eficiente si de termen lung in urma careia beneficiaza partile. Interventia unui mediator este cel mai des intalnita in chestiuni pecuniare, legale, diplomatice si in neintelegeri la locul de munca sau in familie.

Din perspectiva istorica, aceasta alternativa a fost folosita din perioada comertului fenician, unele civilizatii considerand mediatorul un sfant.

Conduita persoanelor care se ocupa cu medierea este foarte riguros reglementata, cele mai relevante puncte find angajamentul de informare a partilor, pozitia de neutralitate, perspectiva obiectiva si desfasurarea activitatilor doar in domeniile in care au experienta si pregatirea adecvata. Pentru a alege un mediator din Baia Mare ori un mediator din alte orase, este de preferat sa va interesati pentru a gasi persoana pregatita pentru problema dumnevoastra.

Nu trebuie  facuta vreo confuzie intre mediere si  proces legal, procesul putand fi initiat chiar si fara aprobarea ambelor parti. Medierea este efectul unei dispute pe care partile vor sa-l solutioneze pe cale amiabila. E usor de vazut ca partile care  cunosc mediatorul dinainte au o rata de succes sporita si isi solutioneaza disputele mai repede.

Ar trebui, in acelasi timp, mentionat ca la acest proces ar putea lua parte si alte persoane pe langa parti si mediatori. In functie de natura problemei, la mediere mai pot fi prezenti o varietate vasta de specialisti.

Motivul principal care recomanda medierea ca alternativa de solutie este faptul ca orice conflict implica investitii emotionale si financiare inerente, iar dintre toate variantele pentru solutionare, medierea este cea care ar putea fi desfasurat intr-o maniera mai putin formala. Procesul are si o valenta psihologica, unul din pasii centrali pe care-i urmareste fiind definirea problemei reale. In mod similar, acest proces poate fi privit ca unul de preventie, orice situatie tensionata putand fi adusa in fata unui mediator pentru a anticipa si rezolva un potential viitor conflict.

Daca va incadrati in una dintre dintre aceste situatii expuse mai sus, este recomandabil sa luati legatura cu un mediator pentru a putea beneficia de consultanta obiectiva, profesionala si confidentiala. Oricare ar fi particularitatile conflictelor, medierea poate facilita o reconciliere si poate oferi solutii spre avantajul ambelor parti implicate.

Acorda o nota acestui articol:
0
,0


Recomandari:


Despre autor:

Adam Worth 
Membru din: 18 Nov 2013 12:39:09

Despre autor:
Absolvent de litere cu predispozitie pentru proza si articole comerciale.

Articole publicate: 14
Scoring autor: ?

imagejomoraru
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 22.04.2020

imageCautContabil
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 12.03.2020

imageartisticfoto
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 18.02.2020

imageStefanSkw
Scoring autor: 9.372 / 10

imageandreea
Scoring autor: 9.029 / 10

imagebrainiac
Scoring autor: 8.573 / 10