Obiectiv turistic in Romania - Manastirea Bistrita Obiectiv turistic in Romania - Manastirea Bistrita
Rated 0/5 bazat pe 0 voturi
Product description: Obiectivele turistice din Romania sunt destul de numroase, doar ca nu foarte multi le cunosc. Daca tara noastra ar avea parte de o promovare facuta corect si consistenta, cu siguranta nu doar strainii ar fi din ce in ce mai incantati sa ajunga in tara noastra, ci chiar si romanii si-ar organiza vacantele si concediile in tara, dorind sa cunoasca mai multe despre cultura in care ne-am format de sute de ani.In ceea ce priveste lacasurile de cult di
Publicat pe 13 Jun 2013 10:13:42 de brainiac
Categoria: Turism Subcategoria: Locuri de vizitat
Acorda o nota acestui articol:
0.
0


Obiectivele turistice din Romania sunt destul de numroase, doar ca nu foarte multi le cunosc. Daca tara noastra ar avea parte de o promovare facuta corect si consistenta, cu siguranta nu doar strainii ar fi din ce in ce mai incantati sa ajunga in tara noastra, ci chiar si romanii si-ar organiza vacantele si concediile in tara, dorind sa cunoasca mai multe despre cultura in care ne-am format de sute de ani.


In ceea ce priveste lacasurile de cult din tara, acestea au reprezentat unul din segmentele care a fost cel mai greu de aparat, atat in perioada in care existau luptele cu turcii cat si in perioada comunista, cand bisericile si manastirile nu erau suficient de bine agreate de catre cei care ne conduceau tara. Cu toate acestea, cele mai multe biserici si manastiri au rezistat foarte bine fiind protejate poate nu doar de o forta fizica ci si de dorinta oamenilor de a-si pastra credinta indiferent de vremurile prin care tara noastra a trecut.


Unul dintre aceste lacasuri de cult este Manastirea Bistrita, situata in judetul Valcea, mai exact in comuna Costesti, la 12 km de Horezu. Primul document in care aceasta manastire este mentionata este un act apartinand lui Vlad Calugarul, din 16 martie 1494.

manastirea Bistrita

Manastirea a avut o istorie destul de dura, un document mai vechi specificand faptul ca manastirea a fost distrusa in totalitate intr-o lupta a lui Mihnea Voda in 1509, insa manastirea a fost refacuta cu ajutorul boierilor Craiovesti. Mai mult decat atat, Barbu Craiovescu a adus pentru manastire mostele Sfantului Grigorie Decapolitu. Se spune despre moastele acestui sfant ca vindeca boli, mai mult decat atat, circula in zona o legenda conform careia in 1763 cand Bucurestiul a fost cuprins de o epidemie de ciuma, moastele sfantului precum si rugaciunile intense au facut ca aceasta sa dispara usor-usor, pana cand a fost eliminata.


Ani mai tarziu, domnitorul Constatin Brancoveanu a donat manastirii Bistrita un clopot, dar si icoana facatoare de minuni a Sfintei Ana.


Dincolo de valantele crestinesti, manastirea Bistrita reprezinta si un punct important in ceea ce priveste cultura romaneasca. Aici a fost tiparita prima carte in limba romana, in 1508, carte denumita “Liturghierul”, plus multe altele de mare importanta pentru cultura romaneasca, precum si acte romanesti datand din 1573. Despre asta Alexandru Odobescu spune “Prin unele din aceste manastiri si mai ales in Bistrita si in Cozia, am gasit, intre altele, si cateva carti care nefiind de trebuinta seviciului bisericesc, stau aruncate in neingrijire si amenintand a se perde. Aceste carti insa, manuscripte si tiparite sunt de o importante mare pentru limba noastra si cea slavona, precum arta tipografiei in tara la noi: sunt rare si care lipsesc din Biblioteca Nationala.”


La manastirea Bistrita au functionat mai multe scoli de-a lungul timpului: scoli de fete, scoala pentru pregatit institutoare pentru scoli primare. In timpul comunismului a fost scoala ateliar pentru confectionat covoare, dar si spital pentru copii cu dificultati.


Din anul 1984, datorita episcopului din judetul Valcea, manastirea a fost restaurata si reinnfiintata, avand ca pretext infiintarea unui muzeu tipografic. Dupa caderea comunismului, manastirea s-a reintors la viata, avand si o maicuta stareta. Manastirea poate fi vizitata, iar in cazul in care vrei sa petreci mai multe zile aici, e mult mai potrivit sa cauti cazare in orasul din apropiere, sau chiar la manastire. Ca sa iti fie mai usor, cauta de acum cazare Horezu pe internet si iti vei putea face o parere generala despre ofertele practicate.


Acorda o nota acestui articol:
0
,0


Recomandari:


Despre autor:

gabi writer 
Membru din: 01 Nov 2012 08:59:24

Despre autor:
Scriu cu pasiune pe diverse teme, articole unice si originale. 

Articole publicate: 163
Scoring autor: 8.574

imageC.Adi Geo
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 26.03.2017

imageA.Dan
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 21.03.2017

imageV.Domnul Gabriel
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 15.03.2017

imageStefanSkw
Scoring autor: 9.372 / 10

imageandreea
Scoring autor: 9.029 / 10

imagebrainiac
Scoring autor: 8.574 / 10