De ce sa vizitezi cel putin o data in viata Manastirea Govora De ce sa vizitezi cel putin o data in viata Manastirea Govora
Rated 0/5 bazat pe 0 voturi
Product description: Manastirea Govora, din judetul Valcea, este o manastire de maici, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, cunoscuta ca una dintre cele mai vechi manastiri din Tara Romaneasca. Aflata la doar 6 km de Baile Govora, complexul manastirii a fost deja inclus pe Lista Monumentelor Istorice din Judetul Valcea, inca din anul 2010. Numele manastirii vine de fapt din slavona, unde gavarit s-ar traduce “a vorbi”, “a spune”, “murmur de izvor”. In dialectul traco
Publicat pe 15 Jan 2014 16:49:45 de brainiac
Categoria: Turism Subcategoria: Locuri de vizitat
Acorda o nota acestui articol:
0.
0


Manastirea Govora, din judetul Valcea, este o manastire de maici, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, cunoscuta ca una dintre cele mai vechi manastiri din Tara Romaneasca. Aflata la doar 6 km de Baile Govora, complexul manastirii a fost deja inclus pe Lista Monumentelor Istorice din Judetul Valcea, inca din anul 2010.

manastirea Govora

Numele manastirii vine de fapt din slavona, unde gavarit s-ar traduce “a vorbi”, “a spune”, “murmur de izvor”. In dialectul traco-dac, numele manastirii inseamna “adancitura”, vale cu mai multe izvoare.


Manastirea a trecut de-a lungul sutelor de ani prin foarte multe modificari, fie ca a fost vorba de restaurari, demolari, extinderi s.a.m.d. Chiar daca nu exista atestari documentare foarte exacte, izvoarele par sa confirme ca manastirea a fost ridicata pe ruinele unei foste biserici.


Pe scurt, se cunoaste despre istoricul manastirii ca a fost ridicata sub domnia lui Vlad Dracul, a fost distrusa in perioada domniei lui Vlad Tepes, refacuta apoi de Vlad Calugarul. Sub domnia lui Matei Basarab, manastirea a fost refacuta, cu scopul de a servi drept “gazda” pentru tiparnita daruite de mitropolitul Petru Movila, de la Kiev. In timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, manastirea a beneficiat de lucrari de restaurare si extindere.


Avand un istoric atat de bogat, ceea ce se gaseste in interiorul manastirii nu se lasa cu nimic mai prejos. In muzeul manastirii exista si in zilele noastre un clopot spart, avand aproape 250 de kg, cu o inscriptie incarcata de spiritualitate “S-a turnat acest clopot in numele lui Dumnezeu si al Sfantului Nicolae (1446 - 1457)”, deci din timpul domniei lui Vlad Tepes. Tot in interiorul Bisericii se gaseste o catapeteasma originala, din lemn de tei aurit, sculptata in stil brancovenesc.


Pictura interioara a bisericii este lucrata in fresca, tot in stil brancovenesc, de zugravi care au studiat la Scoala de la Hurez. Acesta informatie este atestata de inscriptiile murale, tinuta in buna stare pana in zilele noastre.


Pentru o buna perioada de timp, datorita daniilor facute de domnitori, manastirea a avut un statut important in tara, fiind unul dintre cele mai importante lacase de cult. Un alt eveniment important pentru care aceasta manastire ramane in memoria colectiva, este ca manastirea a fost gazda primei tiparituri in limba romana. Probabil ca ati mai auzit de “ Pravila de la Govora”. In cazul in care doriti sa le vedeti, e bine de stiut ca au fost pastrate pana in zilele noastre incaperile in care a functionat tipografia.


Ca aspect arhitectural, manastirea este incadrata de un zid exterior, pe care sunt puse incaparile folosite pe post de chilii si beciurile de suprafata.


Indiferent ca organizati o excursie cu familia sau prieteni, manastirea Govora este un obiectiv turistic de neratat cand ajungeti in zona Valcea-Horezu. Chiar si daca va cazati pe parcursul unui weekend, la o pensiune in Horezu, faceti un popas la un izvor de istorie romaneasca.


Acorda o nota acestui articol:
0
,0


Recomandari:


Despre autor:

gabi writer 
Membru din: 01 Nov 2012 08:59:24

Despre autor:
Scriu cu pasiune pe diverse teme, articole unice si originale. 

Articole publicate: 163
Scoring autor: 8.5

imageC.Adi Geo
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 26.03.2017

imageA.Dan
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 21.03.2017

imageV.Domnul Gabriel
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 15.03.2017

imageStefanSkw
Scoring autor: 9.3 / 10

imageandreea
Scoring autor: 9.0 / 10

imagebrainiac
Scoring autor: 8.5 / 10