Ce trebuie sa stii despre olarit in Horezu Ce trebuie sa stii despre olarit in Horezu
Rated 0/5 bazat pe 0 voturi
Product description: Istoria culturii romanesti este foarte bogata si la randul ei ar trebui sa ne imbogateasca pe noi, cei de astazi, cei care tanjim dupa refacerea unei conexiuni cu un trecut istoric glorios, un trecut care ne aduce aminte sa ne mandrim cu romanii nostri, cu luptele lor, cu tara pe care au reusit s-o apare si s-o protejeze de-a lungul timpului, indiferent de cat de mari au fost ostile de lupta ale inamicilor. Datorita lor, cultura romaneasca nu a d
Publicat pe 23 Aug 2013 15:57:51 de brainiac
Categoria: Turism Subcategoria: Locuri de vizitat
Acorda o nota acestui articol:
0.
0


Istoria culturii romanesti este foarte bogata si la randul ei ar trebui sa ne imbogateasca pe noi, cei de astazi, cei care tanjim dupa refacerea unei conexiuni cu un trecut istoric glorios, un trecut care ne aduce aminte sa ne mandrim cu romanii nostri, cu luptele lor, cu tara pe care au reusit s-o apare si s-o protejeze de-a lungul timpului, indiferent de cat de mari au fost ostile de lupta ale inamicilor. Datorita lor, cultura romaneasca nu a disparut din viata si cu atat mai putin din sufletele noastre. Horezu este unul din orasele tarii in care ne putem mandri cu o densitate mare de cultura romaneasca. Este locul in care ceramica si mestesugul olaritului dateaza din timpuri foarte vechi si se pastreaza pana astazi cu aceleasi simboluri si motive la nivel de ornamente.


In fiecare an la Horezu se organizeaza un festival de ceramica denumit “Cocosul de Horezu”. Se strang aici ceramisti din toate colturile tarii dar si din afara Romaniei, pentru a-si prezenta lucrarile de arta turistilor si pentru a face schimb de experienta cu ceilalti maestri. Este foarte important acest festival de ceramica tocmai pentru ca ajuta la mentinerea acestei traditii in tara noastra.


Olaritul a fost practicat de-a lungul timpului constant, inca din vremuri foarte vechi. In trecut, acesta era un mestegus practicat mai mult de barbati, deoarece presupune destul de mult efort fizic. De la transportul materialului pana la punerea in cuptor a lutului prelucrat, toate necesita destul de multa forta si rezistenta in acelasi timp. Femeile se ocupau de partea ornamentala. Cele mai frecvente simboluri in ceramica de Horezu este chiar cocosul de Horezu, dar si Copacul Vietii. Ornamentele sunt de multe ori si florale, iar culorile predominante sunt maro, rosu-portocaliu, verde, iar in ultimii ani apare din ce in ce mai frecvent in lucrarile maestrilor si albastru.


Trebuie mentionat totusi faptul ca in Horezu, olaritul nu este singura atractie deosebita. Turisti se cazeaza in Horezu pentru a avea timp sa colinde imprejurimile, pentru a avea timp sa vada macar cateva din lacasurile de cult din zona. Intreg judetul este intesat cu biserici si manastiri incarcate la randul lor de istorie si cultura romaneasca. Cele mai vechi sunt dovada a vitejiei romanilor de-a lungul timpului si a faptului ca romanii au luptat impotriva otomanilor si a tuturor celor care au incercat sa le darame bisericile. Chiar daca efortul si sacrificiile au fost numeroase, romanii au demonstrat ca nu e chiar atat de usor sa distrugi o biserica romaneasca si cu atat mai greu este sa darami credinta poporului roman.


Ne dorim ca intreaga cultura romaneasca sa fie din ce in ce mai promovata si sa existe mai multi turisti la noi in tara, inainte ca acestia sa plece sa tari straine. Sunt multe locuri frumoase de vazut in Romania, iar la Horezu cu atat mai mult cu cat este inca o zona destul de linistita, inconjurata de vegetatie si munti. Cautati din timp cazare in Horezu si veti gasi numeroase optiuni pentru pensiuni. Oamenii vor fi bucurosi sa imprataseasca cu voi din istoria locului si va vor convinge cu bunatatea lor sufleteasca ca acolo se afla nu doar un important centru de ceramica, ci si un loc pentru liniste si meditatie, pentru refacerea unei conexiuni cu mai multa liniste, cu natura, cu partea spirituala pe care o avem fiecare dintre noi si care din cand in cand are nevoie de mai multa atentie din partea noastra.

Acorda o nota acestui articol:
0
,0


Recomandari:


Despre autor:

gabi writer 
Membru din: 01 Nov 2012 08:59:24

Despre autor:
Scriu cu pasiune pe diverse teme, articole unice si originale. 

Articole publicate: 163
Scoring autor: 8.574

imageC.Adi Geo
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 26.03.2017

imageA.Dan
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 21.03.2017

imageV.Domnul Gabriel
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 15.03.2017

imageStefanSkw
Scoring autor: 9.372 / 10

imageandreea
Scoring autor: 9.029 / 10

imagebrainiac
Scoring autor: 8.574 / 10