Ce sa stii despre sarbatoarea Pastelui Ce sa stii despre sarbatoarea Pastelui
Rated 4.5/5 bazat pe 1 voturi
Product description: Una din cele mai semnificante celebrari ale crestinismului este Pastele. Cu totii stim ca de Pasti se sarbatoreste Invierea lui Hristos, dar nu multi stiu traditiile de Pasti. Pastele este o sarbatoare ce nu are o data fixa, fata de alte sarbatori si coincide atunci cand e luna plina sau dupa echinoctiul de primavara. Originea exacta a cuvantului „Pasti” provine din ebraica, din cuvantul „Pascha” care inseamna „trecere”. Imprumutarea cu
Publicat pe 29 Mar 2016 13:10:24 de markkona
Categoria: Jurnalism Subcategoria: Reportaje
Acorda o nota acestui articol:
9.
0


Una din cele mai semnificante celebrari ale crestinismului este Pastele. Cu totii stim ca de Pasti se sarbatoreste Invierea lui Hristos, dar nu multi stiu traditiile de Pasti. Pastele este o sarbatoare ce nu are o data fixa, fata de alte sarbatori si coincide atunci cand e luna plina sau dupa echinoctiul de primavara. Originea exacta a cuvantului „Pasti” provine din ebraica, din cuvantul „Pascha” care inseamna „trecere”. Imprumutarea cuvantului ebraic in vocabularul crestin s-a facut multumita evenimentelor istorice amintite prin celebrarea Pastelui ca inseamna „patimi, moarte si Invierea lui Hristos”.

Dintre simbolurile ce semnifica Pastele sunt:

1.Vopsitul in culori al oualelor - simbolul celebrarii Invierii lui hristos ce relateaza Maica Domnului care afost sa-si planga fiul rastignit si a pus cosul cu oua langa cruce, acestea fiind inrosite de sangele ce picura din ranile lui Iisus Hristos. 

2.Iepurasul de Pasti - simbol al productivitatii, a devenit cel mai cunoscut simbol al Pastelui.

3.Postul sau Postul Mare - simbol al vindecarii sufletesti si al infranarii, tine 7 saptamani si este cel mai strict si lung post. 

4.Mielul taiat - simbol al iertarii pacatelor, sacrificiul pe care Iisus Hristos l-a facut pentru mantuirea omenirii

5.Crucea - simbol al divinitatii, rastignirii lui Iisus pe cruce; semnifica echilibrul intre divinitate si oameni prin sacrificarea sa pe cruce

6.Lumanarea - simbol al Invierii si luminii lui Iisus Hristos Duminica aceasta, Presedintele Iohannis impreuna cu sotia sa Carmen, au celebrat Pastele la Catedrala Romano-Catolica Sfanta Treime din orasul, Sibiu. Sambata, noaptea au fost la slujba, unde prima doamna a cantat in cor.

Anul acesta, este o diferenta de 1 luna intre Pastele catolicilor si Pastele ortodocsilor care va fi pe 1 Mai. 

Diferentele intre Pastele ortodocsilor si catolicilor sunt: 

1.Slujba de Inviere la crestinii ortodocsi tine pana dimineata si lumina se ia la miezul noptii, iar la crestinii catolici se ia lumina si slujba tine aproximativ pana la miezul noptii 
2.Postul Pastelui este mai usor la crestinii catolici, ei nu au voie sa manance doar carne. Ortodocsii nu au voie sa manance carne, lape, oua, branza, cu exceptia celor doua dezlegari la peste. 
3.Pastele se celebreaza in diferite zile. 

Acorda o nota acestui articol:
9
,0


Recomandari:


Despre autor:

markkona markkona 
Membru din: 23 Mar 2016 09:01:54

Despre autor:
-

Articole publicate: 29
Scoring autor: 1.8

imageC.Adi Geo
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 26.03.2017

imageA.Dan
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 21.03.2017

imageV.Domnul Gabriel
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 15.03.2017

imageStefanSkw
Scoring autor: 9.372 / 10

imageandreea
Scoring autor: 9.029 / 10

imagebrainiac
Scoring autor: 8.574 / 10