Care sunt consecintele plagiatului Care sunt consecintele plagiatului
Rated 5/5 bazat pe 5 voturi
Product description: Plagiatul este o problema foarte raspândita în mediul academic, în orice tara din lume, nu doar la noi. Tentatia de a copia texte din alte lucrari este una mare pentru multi elevi, studenti sau indivizi care au de facut o anumita lucrare sau de scris un articol, dar care sunt mult prea lenesi sa creeze continut unic prin propriile puteri. Consecintele plagierii, la nivel personal si la nivel de societate, sunt diverse.Si, cu toate ca ele pot vari
Publicat pe 29 Jan 2015 09:07:51 de gumbare
Categoria: Jurnalism Subcategoria: Opinii
Acorda o nota acestui articol:
10.
0


Plagiatul este o problema foarte raspândita în mediul academic, în orice tara din lume, nu doar la noi. Tentatia de a copia texte din alte lucrari este una mare pentru multi elevi, studenti sau indivizi care au de facut o anumita lucrare sau de scris un articol, dar care sunt mult prea lenesi sa creeze continut unic prin propriile puteri. Consecintele plagierii, la nivel personal si la nivel de societate, sunt diverse.

Si, cu toate ca ele pot varia de la o institutie de învatamânt la alta (daca vorbim despre scoli, licee si universitati), nici una dintre acestea nu va accepta în nici un fel ca un student sa se prezinte la un examen de licenta ori master cu o lucrare copiata pâna la ultima virgula dintr-o sursa pe care a gasit-o la biblioteca sau online. În functie de politica pe care respectiva universitate o are în legatura cu plagiatul, pedeapsa primita de vinovat poate consta fie într-un avertisment, fie chiar în exmatricularea sa

Consecintele la nivel personal ale plagiatului


Pentru un individ care este prins ca a plagiat un articol sau o lucrare, indiferent de marimea si/sau importanta acesteia, situatia poate fi una jenanta. Adesea, alti oameni îi privesc pe plagiatori ca pe niste escroci sau ca pe niste persoane dubioase, care nu stiu altceva decât sa fure proprietatea intelectuala a altora. Deci, în esenta, plagiatul este si el un furt, la fel ca oricare altul.

Pe lânga faptul ca munca depusa de cineva a fost "palmata" de plagiator fara nici o urma de remuscare, cel de la care a fost sustrasa (si care, probabil, este mult mai calificat sa o posede si sa o prezinte), va avea si el de suferit, trebuind sa demonstreze ca el este autorul de drept al lucrarii. Iar acest lucru înseamna multa bataie de cap si timp pierdut care, altfel, ar fi fost investit în activitati mai importante.

Consecintele la nivel de societate si economie ale plagiatului


Fiind o problema extrem de raspândita în lume, acesta nici macar prin ziare nu-si mai face simtita prezenta. si nu pentru ca n-ar fi de interes, ci pentru ca, pur si simplu, este un flagel atât de mare, încât s-ar putea scrie pagini întregi sau s-ar putea prezenta în zeci de jurnale de stiri, fara a se putea face prea multe pentru oprirea sa. Într-un fel, s-ar putea spune ca societatea s-a cam obisnuit cu el, de aceea nici nu prea mai reactioneaza vehement la adresa acestuia.

Totusi, cei care o fac, cum ar fi profesorii din facultati, îi sfatuiesc mereu pe studenti sa nu-l comita, altfel lucrarea lor va fi imediat identificata de un soft anti-plagiat, iar consecintele pe care vor trebui sa le suporte vor fi unele deloc de neglijat. Acele programe de verificare analizeaza fiecare fraza în parte si pot arata imediat care dintre acestea au fost copiate si cât de originala este, per total, lucrarea analizata.

Consecintele plagiatului pentru studenti


Orice student care este prins ca a copiat o lucrare, va avea parte de o pedeapsa pe masura, care se va stabili de catre comisia care o evalueaza. În unele cazuri, studentul poate scapa relativ usor, primind doar un avertisment. În altele, poate lua o nota foarte mica, picând examenul, sau este direct exmatriculat. 

De cele mai multe ori, nu toti studentii care plagiaza sunt constienti de gravitatea faptei lor. Pentru ei, a copia articolul sau lucrare altuia, este ceva normal, obisnuit, care (dupa judecata acestora), nu e mare scofala. Adevarul este complet altul! Si, dupa cum vor vedea unii dintre ei, consecintele pot fi si ele pe masura. Plagierea textului creat de o alta persoana aduce prejudiciu atât acesteia, cât si autorului furtului, de aceea nu poate fi trecut cu vederea atât de usor.

Când un student se ocupa cu astfel de potlogarii, este nedrept sa spunem ca si-a folosit imaginatia si creativitatea. Cele doua calitati nu se pot asocia cu plagiatul. Când copiezi ceva, nu cred ca ai nevoie sa fii creativ. Este suficient sa stii sa scrii si sa poti reproduce fidel pe foaia de hârtie textul compus de altcineva.

Acorda o nota acestui articol:
10
,0


Recomandari:


Despre autor:

adrian cosma 
Membru din: 06 Sep 2014 14:26:50

Despre autor:
Update in progress . . . Writing an article now...

Articole publicate: 8
Scoring autor: ?

imageC.Adi Geo
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 26.03.2017

imageA.Dan
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 21.03.2017

imageV.Domnul Gabriel
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 15.03.2017

imageStefanSkw
Scoring autor: 9.372 / 10

imageandreea
Scoring autor: 9.029 / 10

imagebrainiac
Scoring autor: 8.574 / 10