Ghid Pas cu Pas - Cum sa Scoti Pui de Gaina Folosind un Incubator Ghid Pas cu Pas - Cum sa Scoti Pui de Gaina Folosind un Incubator
Rated 4.005/5 bazat pe 190 voturi
Product description: Tehnologia ofera posibilitatea de a scoate pui de gaina si fara closca. Fie ca vorbim de fermieri sau de oameni gospodari, din ce in ce mai multi apeleaza la incubatoare.Pentru a scoate cat mai multi pui din ouale puse la clocit trebuie sa ai grija la fiecare pas pe care il ai de parcurs in procesul de incubare.Pasul 1. Asigura-te ca ouale pe care urmeaza sa le pui la incubator sunt fertile si sanatoaseInainte a pune ouale in incubator, verifica
Publicat pe 07 Nov 2012 13:57:30 de brainiac
Categoria: Afaceri Subcategoria: Zootehnie
Acorda o nota acestui articol:
8.
0


Tehnologia ofera posibilitatea de a scoate pui de gaina si fara closca. Fie ca vorbim de fermieri sau de oameni gospodari, din ce in ce mai multi apeleaza la incubatoare.

Pentru a scoate cat mai multi pui din ouale puse la clocit trebuie sa ai grija la fiecare pas pe care il ai de parcurs in procesul de incubare.

Pasul 1. Asigura-te ca ouale pe care urmeaza sa le pui la incubator sunt fertile si sanatoase
Inainte a pune ouale in incubator, verifica fiecare ou in parte daca este fertil. Nu ai de ce sa pui oua care nu au nicio sansa sa devina pui.

Ouale trebuie sa fie curate, iar coaja intacta. Nu spala ouale inainte sa le pui in incubator. Poti strica patura naturala de protectie a oului impotriva organismelor si a diversilor microbi care il pot afecta.

Pasul 2. Asigura conditiile optime in incubator
Pune in functiune incubatorul inainte sa asezi ouale in el. Verifica daca a fost curatat si dezinfectat, apoi verifica daca temperatura si umiditatea din interior sunt corespunzatoare. Multe dintre incubatoarele de pe piata afiseaza pe un ecran digital nivelul umiditatii si al temperaturii.

Nu aseza incubatorul intr-o camera foarte friguroasa sau unde este foarte mult curent. Acest lucru poate afecta dezvoltarea puilor.

Pasul 3. Pune ouale in incubator
Aseaza ouale disponibile in incubator ca si cum le-ai aseza pe o suprafata plana. Este indicat ca pe o latura a acestora sa faci un mic semn cu creionul pentru a putea verifica periodic daca au fost intoarse si pe care parte. Nu uita ca din a treia pana la a optsprezecea zi de incubatie, ouale trebuiesc intoarse de doua-trei ori pe zi. Acest lucru se face pentru ca in timp ce puiul se dezvolta in interiorul oului, acesta sa nu ramana lipit de membrana.

Pasul 4. Verifica temperatura si umiditatea din incubator
Odata ce ouale au fost plasate in incubator va trebui sa verifici periodic nivelul de umiditatate temperatura. La cateva ore dupa ce ai pus ouale in incubator, temperatura va scadea cu cateva grade, insa dupa maxim o zi va trebui sa ajunga la 37-38 de grade si sa fie mentinuta pana in a 19-a zi, cand temperatura poate fi putin mai scazuta deoarece puii sunt deja aproape sa sparga coaja oului.

Umiditatea din interiorul incubatorului trebuie sa fie de 50-55% pe parcursul perioadei de incubatie, iar in ultimele trei zile trebuie ridicata pana pe la 60-65%. Este nevoie de o umiditate mai mare in ultimele zile pentru ca puii sa sparga mai usor coaja oului.

Pasul 5. Pastreza conditiile in incubator
Chiar daca incubatorul se comporta ca o gaina clocitoare pentru ca puii sa iasa din ou la termen, ai nevoie sa verifici periodic temperatura, umiditatea si ventilatia din interiorul lui. Orice modificare brusca, care se nu afla in parametrii normali de dezvoltare poate duce la afectarea embrionului si implicit a puiului de gaina.

Pasul 6. Verifica dezvoltarea embrionilor in a 10 zi
Pot fi mai multe motive pentru care embrionul nu a reusit sa se dezvolte. Aceste oua nu mai au de ce sa fie tinute. In a 10-a zi de incubatie poti verifica pentru fiecare in parte care este evolutia puiului. Verifica embrionul din interiorul oului apropiindu-l de o sursa de lumina (un bec). Nu lasa capacul incubatorului deschis. Tot acest proces trebuie sa dureze cat mai putin pentru ca restul oualor sa nu se raceasca.

Cand verifici oul, ai grija sa nu il apropii prea mult de bec si sa nu il tii prea mult in afara incubatorului. In felul asta vei evita ca embrionul sa fie afectat de caldura brusca sau de temperatura aerului din incapere.

Pasul 7. Mareste nivelul umiditatii si ventileaza incubatorul mai mult, in ultimele trei zile
Cand se apropie perioada de eclozare, puii au nevoie de mai putin caldura si de mai multa umiditate.
Poti chiar sa pulverizezi din cand in cand ouale cu apa fiarta, apoi racita pana la 36-38 de grade C, de la o distanta de 50 cm.
In aceste ultimele trei zile, ouale nu se mai intorc. Ar putea ingreuna efortul puilor de a sparge coaja oului.

Pasul 8. Pregatirea pentru aparitia puilor
In ultimele zile de incubare, puii ar trebui sa inceapa sa se auda piuind si incercand sa iasa din oua. Chiar daca tentatia este foarte mare, nu ajuta fiecare pui sa iasa din ou, decat daca este vizibil nevoie, in faza finala. Este posibil sa ii faci mai mult rau decat sa il ajuti. De asemenea, ridicarea frecventa a capacului incubatorului poate duce la scadere brusca de temperatura in interiorul acestuia.

Puii vor fi lasati in interiorul incubatorului pana se usuca si abia dupa cateva ore vor putea fi separati de restul oualor care nu au fost inca ciocnite.

Succes!

Acorda o nota acestui articol:
8
,0


Recomandari:


Despre autor:

gabi writer 
Membru din: 01 Nov 2012 08:59:24

Despre autor:
Scriu cu pasiune pe diverse teme, articole unice si originale. 

Articole publicate: 163
Scoring autor: 8.5

imageC.Adi Geo
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 26.03.2017

imageA.Dan
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 21.03.2017

imageV.Domnul Gabriel
Scoring autor: ? / 10
Membru din: 15.03.2017

imageStefanSkw
Scoring autor: 9.3 / 10

imageandreea
Scoring autor: 9.0 / 10

imagebrainiac
Scoring autor: 8.5 / 10